Veure-ho tot | Notícies | Tallers | Calendari Acadèmic |
Els dies previs al Nadal, tradicionalment acostumàvem a fer una visita musical a la residència, sovint amb els més petits. Aquest any, després de dos anys de pausa a causa de la pandèmia, hem tornat a anar al centre IBADA de Navarcles.
L’actuació va ser el dimecres 21 de desembre a la tarda i hi van participar els alumnes de Sensibilització dels nivells de segon, tercer i quart B de Navarcles i també alguns/es alumnes d’instrument: violí, clarinet, flauta i piano. Una setantena d’avis i àvies i personal del centre han pogut gaudir del petit concert que ha consistit, principalment, en repertori nadalenc.
Quan es va acabar, a més dels aplaudiments, l’alumnat ha rebut un petit present, cadascú va sortir amb una estrella feta pels mateixos avis en un treball de manualitats. Els menuts han estat molt contents, ja que una de les nadales que han cantat es titula ¨Seguint l’estrella¨ i alguns dels nens han sabut copsar-ne el detall!
Fins a la propera! Anirem venint quan sigui possible a desitjar-vos Bones Festes i a apropar-vos al música en viu!
Per segona vegada Sant Fruitós ha celebrat El Mercat de Nadal, que transporta als assistents a les precioses fires tradicionals centreeuropees, amb productes artesans, gastronomia, oci... tot basat en propostes nadalenques. Com no, la música hi havia de ser present.
El Club de la Guitarra va actuar-hi el dia 10 de desembre i també hi hem anat a cantar nadales el dissabte 17. Aquesta convocatòria era per a tothom qui tingués ganes de ser-hi, de manera que hi han assistit tant alumnes, familiars, com altres que s’hi han afegit al darrer moment. La cantada ha estat precedida per un assaig d’una hora a l’escola de música i el repertori ha estat integrat per cançons que tots sabem i que any rere any tornem a recuperar: El desembre congelat, El noi de la mare, Fum fum fum, etc.
El lloc (apropiadíssim) per a acollir aquesta proposta ha estat el Cobert de la Màquina del Batre. Al costat, s’hi ha instal·lat una vintena de casetes de fusta tal i com s’acostuma a fer en aquests tipus de fires. Qui hi ha passejat, envoltat de llums i decoració, s’ha transportat sens dubte a un escenari autènticament nadalenc.
Aquesta és una proposta conjunta entre l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i el comerç local en què hi participen veïns i veïnes i visitants de la resta de la comarca.
El divendres 16 de desembre a les 5 de la tarda va tenir lloc al SAS Residència de Navarcles una activitat organitzada per la Biblioteca de Navarcles amb la col·laboració de dues alumnes de la nostra escola. El taller de lectures Lebina de l’esmentada biblioteca va oferir, en record i homenatge a Josep Capalvo, un Recital de poemes de temàtica nadalenca. L’acompanyament musical (de piano) va anar a càrrec de l’Emma Perich i la Clara Valentí, que van interpretar peces de O'Halloran, Cyndi Lauper i J. Paul. L’acte era obert a tothom, tot i que el públic majoritari varen ser avis i àvies de la Residència i el personal que hi treballa, que van aplaudir molt tant les lectures com les intervencions musicals.
Com cada any des d’en fa molts, hem celebrat la diada de Santa Cecília, patrona dels músics, amb un format que és un clàssic de la nostra escola. Un representant de cada aula d’instrument ha tocat per al conjunt d’alumnes de Sensibilització. Aquesta és una fórmula molt senzilla però molt motivadora tant per als alumnes que fan de músics (que recorden quan feien de públic i senten il·lusió de tocar pels petits), com pels nens i nenes que escolten, els quals veuen molt de prop els instruments i alhora reconeixen els companys i de vegades germans com a intèrprets.
En alguns casos els alumnes han tocat la peça que tenien preparada per al Cicle de Concerts que casualment ha estat la mateixa setmana, i en altres han preparat alguna cançó de les que habitualment canten els petits per tal que la gaudeixin d’una altra manera. Algun dels alumnes també ha ofert alguna explicació sobre el seu instrument i algun dels petits també s’ha animat a fer preguntes o comentaris que les professores han acabat d’arrodonir.
Això ho concebem com una activitat interna, per tal que es pugui fer d’una forma ben relaxada i dirigida als més petits principalment. Més d’un s’imagina amb l’instrument a la mà fent allò que fan els grans, i encara que mitjançant la Roda tenen l’ocasió de fer-se una idea clara de com és cada instrument, el fet de sentir-lo tocat per un nen o nena com ell, li dona un valor nou.
A Sant Fruitós hi van participar la Neret i la Txell de flauta travessera, la Charlotte de clarinet, la Martina de piano, la Júlia de trompeta, el Marc amb la bateria, l’Elsa amb el violí, l’Ariadna amb la viola i la Mar i la Ivet amb el saxo.
En el cas de Navarcles, els intèrprets han estat: el Quim de percussió, l’Alessia de piano, l’Aina de clarinet, el Pere de violí, l’Aniol amb la trompeta i l’Emma i l’Ona amb la flauta travessera.
Tal i com s’havia fet anteriorment a la pandèmia, la UMB (Unió Musical del Bages) ha aplegat alumnes de diverses escoles dels voltants per a celebrar junts la festivitat de Santa Cecília, patrona dels músics. La UMB és una formació amb llarga tradició a la comarca que aplega estudiants i músics de vent i percussió, amb un repertori principalment de banda però obert a tots els estils.
L’edició d’enguany (20 de novembre, 12 del migdia) ha estat dedicada a la música dels dibuixos animats, per aquesta raó ha agradat molt als alumnes que coneixien les peces. Les partitures han estat treballades prèviament amb el respectiu professor dins l’aula i el dijous abans del concert es va fer un assaig conjunt a un local de Viladordis.
Les escoles de música amb qui hem compartit aquesta experiència han estat les de Santpedor, Sallent, Súria, Sant Joan de Vilatorrada, Esclat i Ad Libitum entre altres... un total de 140 músics sobre l'escenari que van interpretat el següent programa: una primera part de la banda sola amb Looney Tunes Overture, Super Mario Bros, The Simpsons, The Pink Panther i Ghostbusters. Després i ja conjuntament amb els nens i nenes de les escoles, les peces de la segona part van ser: Scooby-doo where are you?, Pokémon Theme, Inspector Gadget, The Flintstones, Doraemon, un tema de la sèrie Heidi i Dragon Ball Z. Un programa molt complet, del gaudi dels espectadors, que van omplir de gom a gom la Sala del Teatre Conservatori de Manresa.
Els alumnes participants han estat de flauta, trompeta i percussió: Arnau Alberola, Aitol Brocal, Xènia Alberch, Núria Guitart, Bernat Duarri, Gel Hernández i Arnau Zaragoza.
Aquesta vegada la posada en escena va ser una mica diferent, un parell d’actrius anaven introduint les peces amb l’ajut d'una pantalla on apareixien imatges dels dibuixos que interactuaven amb elles i una veu en off.
Acabat el concert l'organització va donar les gràcies als participants amb el diploma i un petit detall de llaminadures; també es va realitzar un sorteig de vals de compra en material musical, i precisament aquest sorteig ens va afavorir, tal i com ja havia passat en anteriors edicions. Jornada rodona!
Enguany, del 21 al 24 de novembre, coincidint amb Santa Cecília patrona de la música, els alumnes de piano, guitarra, saxo, clarinet, trompeta, baix elèctric, violí, viola, violoncel i grups instrumentals ens han portat nou concerts diferents i emocionants que hem gaudit des dels més petits als més grans.
Estem desitjant que arribi el segon cicle, però de moment ens preparem pel Concert de Nadal els dies 14-15 de desembre, no us ho podeu perdre!
Sembla que aquest curs 2022-2023 el viurem diferent, si més no ens veurem els somriures des del primer dia!
No tornarem a la normalitat d'abans gràcies a l'aprenentatge que ens ha donat aquesta dura experiència, però totes les ganes de fer coses que ens hem guardat aquests dos anys, sortiran a la llum!
Si ens seguiu per les xarxes socials de ben segur que no us perdreu les actualitzacions.
Per un curs ple de música i bons records, bona entrada de curs.
De part de tot el professorat.
El passat 7 de juliol va tenir lloc el Concert Extraordinari del Marc J., alumne de piano de l’escola. Fou al Teatre Auditori de Navarcles i comptà amb l’assistència de familiars i altres alumnes del centre, així com de la seva tutora i professora, la Pilar Martos.
El Marc va interpretar un repertori extens i complet; concretament, va tocar tretze obres de compositors i estils diferents, tal i com és costum en aquesta tipologia de concerts. Va començar amb Bach (Preludi en Do Major) i després de passar per Borodin i Satie, va acabar amb la coneguda ¨Für Elise¨ de Beethoven, que va ser molt aplaudida. Entremig també hi van haver pinzellades actuals com ara tres obres del compositor que signa com a C418, un enginyer de so alemany especialitzat en músiques per a videojocs. També hi va haver un bloc dedicat a la Jennifer Linn, pianista i pedagoga californiana que se serveix d’un llenguatge molt personal. Tot plegat va estar molt ben defensat pel Marc, que amb la seva constància i dedicació va aconseguir una interpretació plena de matisos dins l’originalitat del programa.
Enhorabona!
El divendres 6 de juliol, l’alumne de guitarra Asier Piedra ha realitzat el seu Concert Extraordinari al Teatre Casal Cultural de Sant Fruitós de Bages. L’Asier ha vingut a l’escola des de ben petit i ha anat seguit els cursos sempre amb compromís i responsabilitat.
Estem molt contents de veure que, amb la seva constància, ha arribat a preparar un concert tan complet i l’animem a seguir endavant.
L’audició -que va transcórrer amb molt d’interès per part del públic- va estar dividida amb dues parts; la primera, dedicada a la guitarra clàssica, incloïa estudis de Fernando Carulli, Matei Carcassi, Johann Kaspar Metz i Leo Brouwer. Continuava amb obres de Calatayud i Linnemann per acabar amb el famós Romance Anónimo, tot un ‘hit’ de la guitarra que va ser molt aplaudit. La segona part va estar dedicada a la guitarra elèctrica en què l’Asier va abordar un repertori modern amb temes de The Beatles, Eric Clapton i Imagine Dragons, entre altres. En conjunt, un repertori molt extens que l’Asier va voler dedicar al seu avi.
Enhorabona!
HEM COMPLERT 40 ANYS!
Aquest juny ha estat especial i hem organitzat diversos actes per a fer-ne commemoració.
El concert d’alumnes del juny és el més emblemàtic del curs i omple de gom a gom el Teatre Auditori. El claustre de professorat es va decantar per la cantata “Florinda, la vaca pallassa”, la més exitosa i versionada que l’ACEM ha editat. Es tracta d’una partitura molt rodona que sabíem que enganxaria als més petits. Una de les autores de la música d’aquesta cantata és navarclina i exalumna de l’escola de música -salutació a la Sara Hernández!- Aquesta vegada, han estat els més grans que s’han adaptat a un text infantil i alguns d’ells han tingut l’oportunitat de participar en el conjunt instrumental creat per a l’ocasió, sota la direcció del Joan Fons. Agraïm la fantàstica col·laboració d’en Jaume Costa (que no és la primera vegada que ens ajuda) així com de les simpàtiques ¨vaquetes¨ que van enamorar als més xics. Com ja és tradicional, en acabar es va fer la “coca i cava”, moment en què tothom aprofita per a felicitar l’alumnat que ha estat protagonista. Els darrers dos anys han estat marcats per la pandèmia i el concert ha tornat amb ganes i empenta.
Els dies 21 i 22 de juny s’han fet unes Jornades culturals. Dins les aules s’han realitzat classes col·lectives i una Roda d’instruments per a adults per a qui s’hi ha volgut apuntar. Les classes habituals s’han substituït per trobades més lúdiques que han permès estar tots plegats a l’exterior; Taller de percussió corporal amb Santi Serratosa, espectacle d’animació infantil amb Viri Virom i concert a la fresca i botifarrada popular que va ser possible gràcies a la feinada d’un grup de pares i mares. Els actes s’han repartit entre la plaça de l’Ajuntament de Navarcles i el Cobert de la Màquina del Batre de Sant Fruitós. Tots els actes han estat gratuïts i oberts al públic en general, organitzats pels dos ajuntaments i han comptat amb la col·laboració de l’Associació d’Amics de l’Escola de Música.
El punt i final a l’aniversari l’ha posat el Concert Vermut el passat diumenge 3 de juliol, a Sant Fruitós de Bages, on el Club de la Guitarra, els conjunts corals i els combos La DoSi i K A O S han intentat fer més suportable la calor.
Per molts anys!
El divendres 6 de maig, l’alumne de guitarra Martí Gol va celebrar el seu Concert Extraordinari al teatre Casal Cultural de Sant Fruitós de Bages. El Martí ha pres la decisió de seguir amb els estudis musicals professionals al Conservatori de Manresa i, per tant, aquest concert també ha estat un comiat del seu pas per la nostra escola. Part del repertori presentat al concert (obres de J.Kaspar, L.Bruwer, M. Linnemann entre altres) ha estat el que ha hagut de presentar al Conservatori per a la seva prova d’ingrés, prova que ha superat satisfactòriament.
El concert va estar dividit en dues parts, una amb la guitarra clàssica i l’altra amb la guitarra elèctrica. En ocasions va estar acompanyat pel seu professor (en Carles Ladrón de Guevara) que va tocar i cantar amb ell. En un dels temes finals, també s’hi va unir la seva germana, la Jordina (baix elèctric), amb un Stand By Me que va ser molt aplaudit.
El Martí va superar amb escreix aquest repte i acabada la seva intervenció, li va ser lliurat el diploma que acredita l’obtenció del Nivell Elemental.
El felicitem afectuosament, alhora que li desitgem molta sort en la seva nova etapa!
El cap de setmana del 2 i 3 d’abril s’ha celebrat la Fira Monacàlia a Navarcles. L’Escola de Música hi ha participat juntament amb el Grup de teatre, el Grup de ballet, geganters, grallers, l’Esbart, Grup de bugaderes i una munió de voluntaris que omplen de vida i cultura popular els carrers de la vila. Al moment del Casament, (que és el punt àlgid de la festa i es realitza a la plaça de l’Ajuntament), hi ha actuat en dues ocasions el duet format per la Cindy Peinado i la Marina Gallego, que van ser molt aplaudides en la seva interpretació amb veu i guitarra, respectivament. En les altres dues sessions del Casament hi han cantat els nens de Grau Elemental de l’escola acompanyats d’un grup instrumental de vent, corda i percussió. Al davant de l’església també s’hi han fet actuacions amb el repertori propi que l’Escola disposa per aquesta festa, un conjunt de melodies que ja són un clàssic per a nosaltres i que els alumnes més grans s’han fet seu, a base d’anar-lo cantant edició rere edició.
Estem molt contents d’haver-hi pogut acudir; aquest any hi havia ganes i molta animació als carrers, després d’haver-ho hagut de cancel·lar dos anys seguits.
Fins la propera!!
Aquest diumenge 20 de març ha tornat el Sala Piano de manera presencial a La Garriga de Castelladral. Anem ja per la dotzena edició d’aquest acte i enguany ha portat per títol “PIANO IL·LUSTRAT”.
Organitzat per l’ACEM (Associació Catalana d’Escoles de Música), any rere any alumnes de piano de diferents escoles de la Catalunya Central participen en un concert coral, emmarcat en una temàtica concreta. En aquesta ocasió, la sorpresa ha estat la presencia de l’il·lustrador Txema Rico qui mentre els nois i noies tocaven, anava pintant en directe. El resultat ha estat un quadre únic i exclusiu per a cada peça. Un cop emmarcats, els quadres podran ser exposats a les escoles participants com a record d’aquest acte singular.
El públic, compost per familiars i professorat, ha aplaudit les diferents intervencions i l’espontaneïtat de l’art d’en Txema. El nostre representant ha estat el Marc Jiménez que ha interpretat dues obres: “Solfeggio” de J.C.F. Bach i “La marée de soir” de Jennifer Linn. Des de l’escola li transmetem la nostra felicitació i també volem fer una menció especial a l’alumna Martina Pedrola, qui tot i haver-se preparat molt bé per a l’ocasió, no va poder participar-hi per motius de salut al darrer moment.
La setmana del 7 a l’11 de febrer s’han reprès les sessions d’expressió corporal que es van iniciar el curs 2018-2019 i que es van veure interrompudes per la pandèmia.
Aquest curs han estat impartides per l’especialista Aina Plans que ja havia vingut a la nostra escola en altres ocasions. Aquest és un treball creatiu i de coneixement del propi cos a través del moviment i del joc.
Moltes vegades ens centrem tant en els continguts i en el codi verbal i escrit que l’expressió corporal, el teatre i la dansa acaben sent els grans oblidats en l’educació a les aules del nostre país. Aquestes trobades amb l’Aina, encara que siguin només una petita pinzellada, ens acosten a una altra manera d’aprendre a dominar el propi cos i a desenvolupar-nos en l’espai, sempre des d’un enfocament totalement lúdic.
Després de dos anys d’absència per causa de la pandèmia, el mòdul de “Crea amb l’instrument” ha tornat a la biblioteca per mostrar el seu treball en públic.
Aquest mòdul té com a objectiu fomentar la creativitat a través de la música, fent-ho en equip. Com a punt i final del quadrimestre, l’alumnat d’aquest mòdul ha acompanyat, amb música creada per ells/es mateixos/es, un conte infantil. Enguany el conte escollit ha estat “El camió de les escombraries”. Les biblioteques de Sant fruitós i Navarcles (els dies 4 i 7 de febrer respectivament) han acollit una cinquantena de persones de públic, format majoritàriament per nens, nenes, mares i pares.
L’alumnat que ha assistit a aquesta assignatura són; Martina Pedrola, Jana Racero, Neus Silvestre, Marta Vecino, Noa Vilardell i Arnau Zaragoza. La professora que imparteix el mòdul és la Susanna Codina, que ha valorat molt positivament el treball fet al llarg d’aquests mesos.
Agraïm a les dues bibliotecàries l’acollida rebuda i esperem poder tornar l’any vinent!