Veure-ho tot | Notícies | Tallers | Calendari Acadèmic |
L’Aitor Brocal, alumne de percussió, va celebrar el seu Concert Extraordinari el passat dilluns 8 de maig. A l’escenari del Teatre Auditori Agustí Soler i Mas hi vam veure: la caixa, la marimba, la bateria, les timbales i el vibràfon. És sabut que qui toca la percussió no toca un instrument sinó molts, l’Aitor va dedicar una peça a cadascun d’ells, per aquest ordre.
El repertori el componien obres de Wally Barnett, Mitchell Petters i Gert Bomhof. Una de les peces era obra del mateix Aitor, la titulada Improvisació (amb multi percussió). Va ser molt bona pensada afegir una peça improvisada al concert perquè sempre presentem obres que portem mesos treballant... per què no aprofitar que som davant del públic per donar pas lliure a la creativitat? Aquest aspecte però, l’Aitor l’ha anat treballant a l’aula de manera continuada des de fa dos anys amb el seu professor en Nicolás Reinosa, el qual comentava que l’Aitor va fer unes interpretacions fantàstiques i va saber omplir la sala de sensacions i emoció.
En la darrera de les peces professor i alumne van tocar junts bateria i vibràfon respectivament. Vam gaudir d’un tema de Coldplay ( The Scientist ) transcrit i arranjat pel mateix Aitor.
A destacar: la maduresa d’aquest jove percussionista i en concret, el control de les dinàmiques que va mostrar al llarg de tota la sessió.
Enhorabona!
El grup de corda Arcànima de l’Escola de Música i Arts Navarcles-Sant Fruitós i l’Orquestra Infantil del Conservatori de Manresa, han tornat a coincidir aquest dissabte 6 de maig. Aquesta vegada han sigut els manresans els que s’han desplaçat fins al Teatre Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles que ha estat la seu del retrobament. L’objectiu ha consistit en fer un matí de treball intens per a muntar un repertori molt complert que s’ha mostrat al públic en un concert a les 16h de la tarda. Enmig, tota la colla ha dinat junta a la Font Nova.
La professora Susanna Codina destacava, al moment de la presentació del concert, l’entesa que hi ha hagut entre els membres dels dos grups i el bon ambient de treball que s’hi ha respirat. La Susanna, professora de violí i viola de la nostra escola ha estat la responsable del resultat musical juntament amb el director de l’orquestra convidada, en Xavier García, que és també l’autor de varis dels arranjaments que s’han interpretat. A destacar la ¨Suite Catalana¨ formada per nou cançons tradicionals, que han comptat amb la participació d’instrumentistes de vent.
La sessió de treball i preparació del concert també ha rebut el suport d’Esther Blanch, professora de violí del conservatori.
En acabar, els músics han berenat una mica i en l’acomiadament les famílies participants han valorat molt la feina feta i l’entusiasme amb què s’ha preparat tot plegat.
El passat dijous 4 de maig, l’alumne de trompeta Bernat Duarri ha celebrat el seu Concert Extraordinari. El Bernat ha pres la decisió de seguir els seus estudis musicals al Conservatori de Manresa i tindrà la prova d’accés properament per la qual cosa aquest concert ha servit d’assaig i preparació. El programa que ha ofert ha estat el mateix que el de l’examen; dos estudis per a mostrar la tècnica adquirida i tres obres d’estils diferents que han estat acompanyades al piano per la professora Montse Rotllan. En els estudis hem vist agilitat i en les obres, el Bernat ha fet palesa la seva capacitat interpretativa, tocant amb gust i sensibilitat.
En Joan Fons, el seu professor, ha presentat i comentat algunes qüestions del repertori i també ha dirigit el Conjunt Instrumental de vent del qual el Bernat n’és membre. Els seus companys han seguit amb atenció, des de les butaques del Teatre Auditori, la primera part del concert on el Bernat ha actuat com a protagonista absolut, després han pujat a l’escenari contents de fer-li costat en aquest dia tan important, un dia que representa el final d’una etapa i el començament d’una altra... Bona sort, Bernat!
El dia 22 d’abril s’han complert 10 anys de la inauguració de La Creueta i 20 de l’obertura del Teatre Auditori Agustí Soler i Mas. Per a celebrar aquesta efemèride, les entitats que ocupem aquest espai (Teatre, Biblioteca, Katna i Escola de Música) hem organitzat una Festa Major amb activitats diverses i d’entrada oberta per a tothom.
Les instal·lacions han estat decorades amb cintes de colors i per donar un aire diferent a l’espai de l’Auditori, s’han retirat les butaques i en el seu lloc s’hi han posat taules i cadires que han funcionat com espai de bar. Recull de fotografies, demostració de ballet, tallers, danses, ballada de gegants i espectacles familiars han permès omplir d’un ambient diferent i festiu el nostre Centre Cultural.
A part de fer el concert inaugural i el concert ¨Compositores¨ (on els protagonistes absoluts han estat els nostres alumnes) el dia principal de la celebració, el dissabte, l’Escola de Música va organitzar una Batucada anomenada Despertem Navarcles. Un grup de 9 percussionistes format per alumnes i simpatitzants van fer un petit recorregut, Creueta avall, fins a arribar a l’Ajuntament i acabant a la Plaça de la Biblioteca on ens esperava la colla gegantera de Navarcles. La tarda ens va portar balls i zumba i es va fer l’acte central de la celebració amb la projecció del lipdub del primer aniversari i els vídeos que s’han fet per a aquest desè. Es va repartir cava i un detall de record per a tots els participants. Finalment, ja de nit, va ser el torn dels joves amb sessió de DJ.
El concert anomenat ¨Compositores¨ va reunir, el divendres 21 d’abril, un bon nombre d’espectadors formats pels familiars i amics de les compositores, sis alumnes de piano d’entre 9 i 10 anys que han passat per l’experiència de muntar un espectacle per mitjà del consens i del treball en grup començant des de zero. Vam sentir la interpretació de les seves pròpies composicions i les lectures de textos inèdits, tot basat en el tema de les fades.
L’escenari estava decorat per a l’ocasió i la posada en escena també va ser creada per les nenes. Van dissenyar també el dibuix del programa i van gravar els temes d’entrada i sortida a l’escenari. Un treball molt complet que s’ha tirat endavant gràcies a un bon ambient de treball i col·laboració entre tot el grup, sense deixar de banda l’exigència musical que s’ha vetllat des de l’aula de piano.
La valoració d’aquesta experiència ha estat molt bona i sobretot enriquidora, en el sentit que ha sigut molt motivadora per a les protagonistes. Les compositores són: Alessia Bilbie, Mariona Fernández, Berta González, Coaner León, Júlia Rojo i Queralt Sauquillo. Totes elles ja han fet la seva primera composició, petites peces originals i diferents que van ser escoltades enmig de molta atenció i aplaudiments.
Novament s’ha celebrat a Navarcles la Fira de l’Abat anomenada també Monacàlia. Els dies 1 i 2 d’abril els carrers propers a la Plaça de la Vila s’han omplert de paradetes, actuacions amb espectacles itinerants, mostra d’oficis i altres. Anem ja per la 19a edició!... i des del principi l’Escola de música hi ha estat present.
Aquest cop s’ha canviat la ubicació i s’ha volgut centrar l’ambient a la Plaça Marcel·lí Monrós que ha acollit una taverna amb gastronomia variada i diferents estands. Aquí és on hem cantat i tocat les emblemàtiques peces que repassem cada any; Dindirindin, Ay linda amiga i Geensleeves, són alguns dels títols preferits dels alumnes. Aquesta vegada hi ha hagut força participació del grup de Preparació, amb la qual cosa els més petits han treballat les cançons des de zero a les classes de Conjunt coral, com és habitual.
Al grup coral l’ha acompanyat un conjunt format per violins, flautes travesseres, trompeta i percussió. Cor i conjunt instrumental han estat dirigits per la Goretti Montero tant en la convocatòria de dissabte com en la de diumenge.
L’acte central de la festa és el casament de Sal·la i Ricardis, aquí sempre hi cantem una o dues peces i és on s’aplega un nombre més gran de públic. Aquesta vegada també hi ha intervingut el duet format per la Cindy Peinado (cant) i la Marina Gallego ( guitarra).
A la plaça Anselm Clavé hi va actuar el grup de Batucada el migdia de diumenge i la tarda de dissabte. Aquesta plaça acollia també altres espectacles de dansa i teatre que s’anaven alternant.
El temps va acompanyar unes jornades festives on participen la majoria d’entitats navarclines. La fira està organitzada per l’Ajuntament i la Comissió Monacàlia Navarcles.
El divendres 1 d’abril a l’espai Nexe de Sant Fruitós, es va atorgar el PREMI MONPEITÀ a la bibliotecària Conxita Fenoy pel seu recorregut de més de trenta anys al servei del poble.
Hi va haver intervencions vàries amb cròniques i anècdotes relacionades amb l’homenatjada, amb la seva tasca i la seva implicació. Per arrodonir la vetllada van intervenir les alumnes de l’Escola de Música Emma Perich i Clara Valentí que van cantar acompanyades de les seves guitarres. El repertori, molt conegut (Sopa de Cabra, Esquirols i LL. Llach), va emocionar la Conxita que els donà les gràcies juntament amb l’entitat organitzadora de l’acte, l’Associació Brogit Difonem Cultura (editora també del setmanari MONTPEITÀ).
Després de la darrera pinzellada musical, tots els assistents van fer-se fotografies per al record d’aquesta jornada dedicada a un reconeixement més que merescut.
El passat 16 de març, vam celebrar el Concert Extraordinari de la Martina Pedrola, qui actualment és alumna de piano de la professora Laia Guilanyà i, anteriorment, ho fou de la Pilar Martos. Aquest tipus de concert es porta a terme quan un/a alumne/a assoleix un cert nivell i és capaç de muntar individualment un repertori amb una durada i una entitat considerables, així com d’interpretar un seguit d’obres de diferents estils.
La Martina va oferir un programa que va consistir en; Preludi en Do M de J.S.Bach, l’estudi n.3 op.849 de Czerny, Sonatina n.1 de Clementi i la peça de R. Schumann Frölicher Landmann. Per acabar, va tocar ¨Pallassos¨ de l’àlbum Für Kinder de D. Kabalewsky. Seguidament, van sortir a l’escenari els seus companys de música de cambra, l’Elna Guitart (flauta), la Neus Silvestre (violí) i l’Arnau Yerro (teclat). Tots junts van acabar el concert amb una versió del tema ‘Clocks’ del grup Coldplay.
L’escenari estava engalanat per a l’ocasió amb una il·luminació molt bonica, adequada per a acompanyar un concert molt aplaudit. En acabar, els assistents van poder gaudir d’un petit berenar, on es va comentar que la Martina havia tocat molt bé i havia demostrat que amb aptituds, constància i esforç es pot afrontar amb èxit aquest repte. Moltes felicitats!
Una altra vegada, els alumnes de Preparació i Nivell Elemental podran gaudir de les classes de l’Aina Plans. L’Aina, amb un currículum brillant, formada i becada a Berlín i a Ginebra, participa activament en la creació i execució de projectes artístics educatius relacionats amb la música i el moviment.
Els alumnes acostumen a gaudir molt d’aquestes sessions, però la principal raó per la que repetim aquesta experiència cada curs, és perquè el professorat creu fermament en la importància de despertar la motricitat. Émile Jaques-Dalcroze, pedagog suís molt influent en l’ensenyament musical dels nostres dies, va demostrar que el moviment corporal és una de les fonts principals de tota manifestació artística. D’aquí que cap any ens vulguem saltar la nostra cita amb l’Aina, de qui aprenem tots plegats.
Enguany tenim previst programar dues sessions d’una hora cadascuna, tant a Sant Fruitós com a Navarcles.
El passat dissabte 4 de març, alguns alumnes de corda de la nostra escola van participar juntament amb la professora Susanna Codina, a un Taller d’orquestra que va tenir lloc al Conservatori de Manresa. El Taller va consistir en diverses activitats; jocs, danses... tot relacionat i encarat al fet de tocar els instruments de corda. Va ser un dia molt intens i els alumnes ho van gaudir molt. A més a més de l’interès pedagògic que té l’activitat, i el fet valuós de tocar amb altres alumnes i conèixer altres professors, s’hi ha de sumar que també es va fer un concert amb els pertinents assajos.
Al Taller hi van participar: Marc Chioza, Lucia Chávez, Queralt Peiró i Isona Trullàs. A la trobada Orquestral hi van participar alumnes més grans: el Pere Aragonès, l’Elsa Ruiz i la Neus Silvestre. L’activitat va estar oberta als pares i acompanyants, que també van gaudir molt de l’experiència.
El dia 6 de maig es farà el retorn de la Trobada Orquestral al Teatre Auditori de Navarcles.
Com es feia abans de la pandèmia, encetant el segon semestre, s’ha posat en marxa l’activitat de Batucada. Aquesta vegada en forma de taller, recolzat per l’Ajuntament i impulsat pel departament de música de l’Institut de Navarcles. La responsable ha estat la nostra professora Laia Guilanyà, amb el suport d’en Pau Pujol, ex-alumne de percussió de la nostra escola.
Després d’unes quantes sessions introductòries i els pertinents assajos, el grup es va veure capaç d’estrenar-se el divendres 17 de Febrer, amb motiu de la celebració del Carnestoltes infantil, on hi participaven l’Escola Bressol Tinet, l’Escola Catalunya i l’Institut de Navarcles. La colla de nois i noies participants, es va encarregar d’obrir la cercavila. Bo i disfressats, darrera del Rei i la Reina del Carnestoltes, van tocar durant tota l’estona que va durar la rua, la qual cosa ha estat molt ben valorada ja que aquesta era la seva primera sortida en públic i el recorregut fou llarg. Un grup reduït dels participants a aquest Taller va tornar a actuar amb motiu del Carnavarcles, el dissabte 25 de febrer.
La propera cita serà pel cap de setmana de Monacàlia: ens veurem allà, batucaires!
Aquest diumenge passat, 19 de febrer, la nostra escola va ser present a la Festa de l’Arròs de Sant Fruitós de Bages, declarada festa d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya des de l’any 1995.
A part de gaudir d’un bon dinar a l’entorn sempre agradable del Bosquet, on vam poder menjar el tradicional arròs que augura l’inici de la Quaresma, vàrem ser presents a la Fira d’Entitats que durant el matí va acollir la plaça Alfred Figueras. Ha estat la primera vegada que hi érem presents, juntament amb altres escoles i entitats del municipi, i ben segur que no serà la darrera. Poder mostrar el treball que fem a l’escola, les activitats i propostes que organitzem sempre és una bona manera de donar-nos a conèixer.
Durant el matí vàrem poder saludar alumnes i famílies del centre, antics alumnes (entre ells el Bernat Torreblanca, hereu del municipi) i autoritats diverses.
El dinar va ser preparat pels voluntaris de la Colla de l’Arròs de Sant Fruitós de Bages i va comptar amb la col·laboració de membres d’Ampans, entitat amb qui compartim espai a l’edifici de l’escola, a l’hora de repartir-lo. Després del dinar, durant el qual es van repartir 3.500 racions d’arròs, vam presenciar el lliurament de premis del concurs d’arrossos.
En resum, doncs, va ser una jornada marcada per la cultura i la gastronomia, dos pilars importants de casa nostra.
Un del mòduls que ofereix l’escola després del Grau Elemental es diu “Crea amb l’instrument”. L’orienta i el prepara la professora Susanna Codina. Aquest mòdul (impartit aquest primer semestre del curs) finalitza sempre amb una posada en escena que consisteix en posar sons i música a un conte infantil. El conte acostumen a triar-lo els mateixos alumnes i ells mateixos també són qui componen i pensen com acompanyar-lo amb els seus instruments.
En col·laboració amb les biblioteques de Sant Fruitós i de Navarcles, el resultat final d’aquesta assignatura s’ha mostrat al públic els dies 1 i 3 de febrer, respectivament. El públic assistent estava format per nens i nenes acompanyats de pares i mares, públic que acostuma a assistir a l’Hora del Conte habitualment. L’Hora del Conte és una iniciativa que es realitza a les biblioteques d’arreu, pensada tant per a promoure l’hàbit de la lectura com per a oferir una estona agradable als infants.
Enguany el conte elegit ha estat “Sota les onades”, dels autors Meritxell Martí i Xavier Salomó, i editat per Flamboyant.
Els alumnes participants foren: l’Elna Guitart a la flauta travessera, l’Asier Piedra a la guitarra, l’Elsa Ruiz i la Neus Silvestre al violí, i la Marta Vecino i l’Arnau Yerro al piano.
Per acabar d’arrodonir l’acte, vam sentir els components del mòdul de cambra que són gairebé els mateixos alumnes a excepció de la Martina Pedrola (alumna de piano) que s’hi va afegir i els alumnes Asier Piedra i Elsa Ruiz que no en són membres. Van interpretar una versió del conegut tema ‘Mamma mia’ dedicat, van dir, a les mares assistents. El mòdul de Cambra d’aquest curs l’imparteix la professora Adriana Alsina, que és també l’autora dels arranjaments.
Els dies previs al Nadal, tradicionalment acostumàvem a fer una visita musical a la residència, sovint amb els més petits. Aquest any, després de dos anys de pausa a causa de la pandèmia, hem tornat a anar al centre IBADA de Navarcles.
L’actuació va ser el dimecres 21 de desembre a la tarda i hi van participar els alumnes de Sensibilització dels nivells de segon, tercer i quart B de Navarcles i també alguns/es alumnes d’instrument: violí, clarinet, flauta i piano. Una setantena d’avis i àvies i personal del centre han pogut gaudir del petit concert que ha consistit, principalment, en repertori nadalenc.
Quan es va acabar, a més dels aplaudiments, l’alumnat ha rebut un petit present, cadascú va sortir amb una estrella feta pels mateixos avis en un treball de manualitats. Els menuts han estat molt contents, ja que una de les nadales que han cantat es titula ¨Seguint l’estrella¨ i alguns dels nens han sabut copsar-ne el detall!
Fins a la propera! Anirem venint quan sigui possible a desitjar-vos Bones Festes i a apropar-vos al música en viu!
Per segona vegada Sant Fruitós ha celebrat El Mercat de Nadal, que transporta als assistents a les precioses fires tradicionals centreeuropees, amb productes artesans, gastronomia, oci... tot basat en propostes nadalenques. Com no, la música hi havia de ser present.
El Club de la Guitarra va actuar-hi el dia 10 de desembre i també hi hem anat a cantar nadales el dissabte 17. Aquesta convocatòria era per a tothom qui tingués ganes de ser-hi, de manera que hi han assistit tant alumnes, familiars, com altres que s’hi han afegit al darrer moment. La cantada ha estat precedida per un assaig d’una hora a l’escola de música i el repertori ha estat integrat per cançons que tots sabem i que any rere any tornem a recuperar: El desembre congelat, El noi de la mare, Fum fum fum, etc.
El lloc (apropiadíssim) per a acollir aquesta proposta ha estat el Cobert de la Màquina del Batre. Al costat, s’hi ha instal·lat una vintena de casetes de fusta tal i com s’acostuma a fer en aquests tipus de fires. Qui hi ha passejat, envoltat de llums i decoració, s’ha transportat sens dubte a un escenari autènticament nadalenc.
Aquesta és una proposta conjunta entre l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i el comerç local en què hi participen veïns i veïnes i visitants de la resta de la comarca.